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The Committee on Transportation and Infrastructure has developed supplemental guidance to assist 
Governors and Chief Executive Officers of Metropolitan Planning Organizations (MPOs) and 
public transit agencies in responding to the Committee’s May 1, 2009 letter.  The letter requests that 
recipients submit updated reports to the Committee by June 15, 2009, and July 15, 2009 (data in 
these reports should reflect what has occurred as of May 31, 2009, and June 30, 2009, respectively). 
 
 
I.  TRANSPARENCY AND ACCOUNTABILITY REPORTING FORM  
 
For June 15, 2009 and July 15, 2009 submissions, recipients should update the form they used to 
report by May 15, 2009, and rename the form for the appropriate reporting date (i.e., “‘Insert Name 
of Recipient’ June 2009” or “’Insert Name of Recipient’ July 2009”). 
 
If needed, the form may be downloaded by visiting the Committee’s website: 
http://transportation.house.gov/, and clicking the blue box entitled “Transparency and 
Accountability Information”. 
 
 
II.  FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
All Recipients:  
 

Should recipients report cumulative data in each applicable category?  
Yes.  Recipients should report cumulative data in each applicable category, including projects put 
out to bid and Recovery Act funds associated with projects put out to bid (note this requirement 
regarding projects put out to bid is different from U.S. Department of Transportation’s (DOT) 
section 1201 reporting instructions).  For example, if the Minnesota Department of 
Transportation had begun work on a highway bridge repair, it would likely report the project in 
each of the following categories: number of projects put out to bid; amount of Recovery Act 
funds associated with projects put out to bid; number of projects under contract; amount of 
Recovery Act funds associated with projects under contract; number of projects in which work 
has begun; and amount of Recovery Act funds associated with projects in which work has 
begun. 
 
 
Could the Committee clarify the meaning of direct, on-project jobs and job hours? 
The Committee has adopted the definitions issued by U.S. DOT: Direct jobs include, “a worker 
employed to construct a facility or to maintain equipment on-site” and “employees actively 
engaged in projects who work on the jobsite, in the project office, in the home office or 
telework from a home or other alternative office location.  This also includes any engineering 
personnel, inspectors, sampling and testing technicians, and lab technicians performing work 
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directly in support of the [Recovery Act] funded project.”  Direct jobs do not include “an 
employee at a company that makes the capital items you procure” or “an employee at the 
company that supplies the manufacturer with parts for the capital equipment you buy, or the fast 
food worker who sells lunch to your workers.”   

 
“On-project and other direct job hours include jobs provided by grant recipients, prime 
contractors, sub-contractors, and second-tier contractors, and are defined as all jobs billed 
directly to the projects.  Jobs not billed directly to the projects, such as those associated with the 
off-site production of equipment, vehicles, or construction materials (such as steel or concrete) 
should not be counted.”  “An example of hours to include in the case of a transit grantee would 
be the time spent preparing specifications or conducting a procurement,” if billed to a Recovery 
Act grant.  For more information, see: http://arrareporting.dot.gov/FAQ.cfm and 
http://www.fhwa.dot.gov/economicrecovery/forms/arra_reporting_req_2_0.pdf. 
 
Only report on what has actually occurred as of the cut-off date (for the next two reporting 
periods: May 31, 2009, and June 30, 2009, respectively).   

 
 
May recipients report in “xlsx” format?   
No.  Recipients may only report in “xls” format.   

 
 
Governors:  
 

Should Governors report separately for each transit agency serving areas with 
populations less than 200,000?   
No.  In Table 1, Governors should report one cumulative total for all Transit Capital Assistance 
funds.   

 
 
MPOs:  
 

Should MPOs report directly to the Committee?  
No.  The Governor will continue to report on behalf of MPOs.  MPOs should coordinate with 
the Governor to ensure that the Governor has the data needed to complete Table 4.   

 
 
III.  ADDITIONAL QUESTIONS 
 
If you have any questions regarding this supplemental guidance, please have your staff contact 
Joseph Wender, Counsel to the Committee on Transportation and Infrastructure, at (202) 225-4472 
or Joseph.Wender@mail.house.gov.   
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